Så öppnar du en kaffekvarn från OBH Nordica

Vi har en kaffekvarn från OBH Nordica, eller "Precision Grinder" som de själva kallar den. Den ser ut så här:

Kaffekvarnen står precis bredvid vår spis och i ett obevakat ögonblick råkade strömsladden till kaffekvarnen hamna på spisplattan så den smalt. Därför behövde jag byta sladden.

När man tittar på apparaten så får man inga ledtrådar som skvallrar om hur man tar isär den - inga skruvar. Jo förresten! Det finns en skruv i en liten springa i botten på kvarnen, men allt den gör är roterar kvarnen.

Så jag kontaktade OBH Nordica via mail för att be om instruktioner eller tips för hur man tar isär den. Svaret jag fick var:

Hej Thomas,

Tack för att du kontaktar oss!

Då vi inte rekommenderar att man som privatperson öppnar upp produkten så ber vi dig att kontakta vår servicepartner istället. Vid service och reparation utanför garanti så går det bra att kontakta vår samarbetspartner InfoCare via Email wlsv.se@infocareworkshop.com.

All information gällande priser och kostnader för service kan endast fås via InfoCare.

Vi har inga instruktioner som vi kan ge ut hur man öppnar produkten.

Ha en fin dag!

Med vänliga hälsningar,
OBH Nordica Kundservice

Jo, jag fattar att det är officiell policy att inte skicka instruktioner för hur man plockar isär deras apparater till kunder - folk kan få ström i sig eller skapa brandfara med sina hemmareparationer. Men jag tycker ändå inte om att bli idiotförklarad av företag. Och eftersom de inte har några instruktioner som de kan ge ut så tänkte jag bjuda på det här.

Den övergripande principen för att öppna apparaten är att lyfta det yttre höljet uppåt. För att göra det krävs det två moment:

  1. Ta loss vredet som styr grovleken på malningen.
  2. Lossa det yttre höljet från sin infästning i botten av apparaten.

Ta loss vredet

Om man inte tar loss vredet kan man inte lyfta på det yttre höljet.

Detta är vredet som styr grovkornigheten på malningen.

Vredet sitter fast med hjälp av tre små silverfärgade plasttungor. Om man kikar i springan mellan vredet och höljet så ser man dem. Tricket är att lossa alla tre utan att någon av dem faller tillbaka på plats. Jag använde två små skruvmejslar med tunna blad. Jag tryckte försiktigt in den första skruvmejseln i springan så att plasttungan avlastades. Sedan tog jag den andra skruvmejseln och avlastade nästa plasttunga samtidigt som jag höll fast den första skruvmejseln. Därefter drog vredet lite lätt utåt så att det lossade en aning. Sedan lossade jag den sista plasttungan och drog av vredet. Det kan vara lite trögt eftersom det även sitter fast i den fyrkantiga pinnen bakom.

Baksidan på vredet. Tre plasttungor håller det på plats.

Kuggarna som man ser på baksidan av vredet är det som gör att det klickar hemtrevligt när man vrider på det. Det löper mot en liten vit plastplupp som trycks ut av en fjäder:

Plastpluppen som går mot kuggarna.

När du tar loss vredet är det lätt hänt att både plastplupp och fjäder faller ut eftersom de inte sitter fast. Ta hand om dem och lägg dem åt sidan innan du fortsätter. Och glöm inte att sätta tillbaka dem när du ska sätta ihop apparaten.

Lossa det yttre höljet

Nu är det dags att lossa det yttre höljet. Det är som ett skal som sitter över hela kvarnen. Om man kikar i botten så ser man det finns två lager av plast med en tunn springa mellan.

Springan mellan apparatens inre del och höljet.

Det yttre höljet sitter fast i apparaten med fyra plasttungor. Om man tittar noga ser man var dessa sitter. För enkelhetens skull har jag markerat ut dem (ungefär).

Två i framkant och två i bakkant.

Precis som med vredet så gäller det här att lossa en plasttunga i taget utan att de man tidigare lossat faller på plats och låser sig igen. Och precis som när jag lossade vredet så använde jag två-tre små skruvmejslar med tunna blad. Man trycker in skruvmejslarna där plasttungan sitter, lossar dem och försöker samtidigt dra det yttre höljet lite uppåt.

Lossa försiktigt det yttre höljet från apparatens inre del med små skruvmejslar.

Det kan vara lite pilligt, men med lite tålamod så lossnar det yttre höljet till slut och du kommer åt apparaten.

Så här ser den ut inuti.

I mitt fall kunde jag med hjälp av ett par plastöverdragna kabelskor, en vass tång och lite krympplast byta den trasiga elsladden, testa att apparaten fungerade och sedan bara knäppa ihop den igen. Ha mobilen till hands och ta foton innan du lossar något så kan du alltid gå tillbaka och titta hur allt ska sitta när du ska sätta ihop apparaten igen.